21 grudnia 2017

Babka piernikowa /wyk. w TM/

Kochani, Święta Bożego Narodzenia tuż tuż, więc już dziś przychodzę
do was z pyszną i cudownie pachnącą babką piernikową.
Jeżeli jest ktoś kto podobnie jak ja wykluczył ze swojej diety wszelkie zboża,
calutki nabiał, cukier rafinowany oraz skrobię to gorąco polecam ten właśnie przepis.
Babka jest idealnie słodka, wilgotna a własnoręcznie zrobiona przyprawa piernikowa
dodała całości cudownego smaku i aromatu.

No i przy okazji pragnę również złożyć Wam zdrowych, spokojnych i pełnych
rodzinnego ciepła Świąt Bożego Narodzenia.
Odpoczywajcie od codziennego zabiegania /jeżeli to tylko możliwe/.




Składniki:

6 jajek
spora szczypta soli
80 g cukru kokosowego
100 g miękkiego oleju kokosowego
50 g mleka kokosowego
60 g mąki kokosowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
15 g kakao
15 g przyprawy do piernika
180 g posiekanych orzechów włoskich


Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać sól i cukier.
Utrzeć 3 min. / obr. 3,5.
Dodać resztę składników /oprócz orzechów/
Utrzeć / wymieszać 1,5 min. / obr. 3 - 3,5.
Dodać orzechy, ponownie wymieszać 30 s / obr. 3,5.

Ciasto przełożyć do foremki.
Piec w nagrzanym do 170 st. C piekarniku, funkcja góra - dół ok. 50- 55 minut.
Do suchego patyczka.
Wyjąć po całkowitym wystudzeniu, odłożyć na kratkę.


Przygotować polewę:

30 g pasty kokosowej
15 g miodu
40 g mleka kokosowego

Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej.
Posmarować wystudzoną babkę piernikową.
Udekorować orzechami włoskimi.





Smacznego;***