6 grudnia 2017

Kokosowy jabłecznik /wyk. w TM/




Ciasto:

3 jajka
szczypta soli
50 g cukru kokosowego
50 g płynnego wystudzonego oleju kokosowego
30 g przesianej mąki kokosowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do naczynia miksującego założyć motylek.
Jajka z cukrem i solą ubić na puszysto 10 min. / 37 st. C / obr. 3.
Pod koniec ubijania, przez otwór w pokrywie wlać olej kokosowy.
Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Wymieszać 1 min. / 37 st. C / obr. 3.
Gotowe przelać do okrągłej małej foremki ok. 17 cm. średnicy.

Włożyć do nagrzanego do 170 st. C piekarnika.
Piec ok. 30 - 35 min. do suchego patyczka.
Wyjąć i wystudzić.

Naczynie umyć i osuszyć.


Masa jabłkowa:

600 g obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki jabłek
cukier kokosowy do smaku w zależności od stopnia kwasowości jabłek
10 g cynamonu
10 g żelatyny

Jabłka i resztę składników włożyć do naczynia miksującego.
Zmiksować 10 s. / obr. 4.
Podgrzać 20 min. / 90 st. C / obr. 1.
Odstawić do wystudzenia.


Gotowe ciasto przeciąć na dwa blaty.
Dolny blat pozostawić w formie, zapiąć obręcz.
Wyłożyć jabłka, na nie ułożyć drugi blat, lekko docisnąć.


Kokosowy lukier:

60 g pasty kokosowej
20 g ksylitolu
60 g mleka kokosowego


Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej.
Gotowym wysmarować wierzch ciasta.

Jabłecznik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.



Smacznego;**