21 grudnia 2017

Gulasz drobiowy z dynią z wolnowaru




Składniki:

1 kg mięsa drobiowego pokrojonego w kostkę 
/u mnie uda z kurczaka/
3 plastry świeżej słoniny
3 plastry wędzonej słoniny
1 plaster wędzonego boczku
1 duża czerwona cebula
1/2 dyni piżmowej
400 g passaty pomidorowej

przyprawy:
sól, pieprz cayenne, 2-3 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego


Wykonanie:

Rozgrzać dużą patelnię.
Słoninę i boczek pokroić w słupki, kostkę, jak kto woli.
Podsmażyć na średnim ogniu /ale nie zrobić skwarek/
Dodać cebulę pokrojoną w piórka, zeszklić.
Dodać mięso, dusić do momentu aż zetnie się białko.
Nie czekać aż odparują wszystkie płyny.

Do naczynia wlać passatę, ok. pół litra wody /wypłuczyny z butelki po passacie/.
Dynię obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do naczynia.
Przełożyć zawartość patelni.
Przyprawić, dodać listki i ziele, wymieszać.

Dusić na low ok. 5 godzin.   
Doprawić według uznania, jak jest jeszcze taka potrzeba.
Podać z ryżem, ziemniakami czy makaronem, co kto lubi.
Albo tak jak w mojej wersji z makaronem z cukinii, papryką i odrobiną pieczarek.





Smacznego;***