15 lutego 2017

Piersi z kurczaka z fasolką, szpinakiem i bazyliowym pesto





Składniki:

3 - 4 duże piersi z kurczaka
sól, pieprz, świeży rozmaryn
masło klarowane
6 - 7 ząbków czosnku
1 papryczka chilli czerwona
opakowanie mrożonej fasolki szparagowej /rozmrozić/
2 - 3 garście świeżego szpinaku
papier do pieczenia
kilka pomidorków koktailowych


Bazyliowe pesto:

doniczka świeżej bazylii /taka z marketu/
100 g migdałów bez skórki
1 duży ząbek czosnku
oliwa + woda do rozcieńczenia 
sól, pieprz


Wykonanie:

Piersi oprószyć solą, pieprzem oraz igiełkami rozmarynu.
Ułożyć na połowie papieru do pieczenia, przykryć drugą połową
i rozbić delikatnie tak aby były równej grubości, odstawić.

Rozgrzać dużą patelnię z masłem, wsypać fasolkę, oprószyć solą, 
dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, 
aby się równo udusiła/obsmażyła.
Na koniec dodać szpinak i tylko delikatnie zamieszać aby stracił objętość.
Dołożyć pokrojone na ćwiartki pomidorki, nie podgrzewać.

Na drugiej patelni rozgrzać masło.
Ułożyć piersi.
Zrumienić z jednej strony na średnim ogniu, obrócić.
Pomiędzy włożyć obrany i pokrojony czosnek oraz pokrojoną papryczkę.
Smażyć do zrumienienia z obu stron, ale nie dopuścić do spalenia się czosnku.
Wyłączyć gaz, dać mięsu chwilę, aby odpoczęło.
Pokroić na kawałki w poprzek włókien.

W między czasie przygotować pesto.
Do kielicha wysokoobrotowego blendera włożyć migdały, czosnek i bazylię.
Zmiksować na gładko, zgarnąć wszystko ze ścianek, rozcieńczyć oliwą a następnie wodą.
Woda nada odpowiedniej gęstości i koloru.
Doprawić solą i pieprzem.
Pesto jest odrobinę rzadsze niż majonez.

Ułożyć wszystko na dużym półmisku.
Na początek wyłożyć fasolę ze szpinakiem i pomidorkami.
Delikatnie oblać pesto.
Na to ułożyć piersi, czosnek, papryczkę i również delikatnie skropić pesto.


Smacznego;*