30 kwietnia 2017

Biszkopt bezglutenowy z kremem kokosowym, galaretką i truskawkami /wyk. w TM/






Składniki na biszkopt:

200 g wiórków kokosowych
3 jajka
40 g miodu
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
aromat waniliowy - kilka kropli


Wiórki zmielić ok. 50 s./obr. 10, aż wytrąci się tłuszcz i noże nie będą miały co robić.
Zgarnąć ze ścianek.
Dodać resztę składników, wymieszać 30 s./ obr. 5.
Foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć masę, wyrównać, piec 20 min w 180 st. C, funkcja góra - dół.
Biszkopt ma być lekko zrumieniony, a patyczek wbity w ciasto suchy.
Wyjąć i odstawić do wystudzenia.


Krem:

100 g wiórków kokosowych
400 g wrzącej wody
galaretka cytrynowa
miód do smaku
wanilia do smaku


Wiórki zmiksować na mąkę 40 s./ obr. 10.
Zgarnąć ze ścianek.
Zalać wodą, zmiksować 30 s./ obr. 10.
Zgarnąć ze ścianek.
Dodać resztę składników, wymieszać 3 min. / obr. 2.
Posmakować, ewentualnie dosmaczyć według uznania.
Przelać do miski, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Lekko tężejący wylać na zimny biszkopt.


Dodatkowo:

Truskawki
2 galaretki o smaku truskawkowym


Truskawki umyć, pokroić, ułożyć na stężałym kremie.
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu.
Wystudzić, zalać ciasto.
Wstawić w zimne miejsce do całkowitego stężenia.


Smacznego;*


Więcej na temat kokosu i jego wykorzystania znajdziecie na blogu u Magdy /klik/.