5 lutego 2017

Gulasz z kaczych udek z wolnowaru




Składniki:

4 udka kacze ze skórą
do smaku: sól, 1 łyżka miodu

warzywa:

kawałek białej części pora
2 gałązki selera
1 duża marchew
2 pomidory
1/2 bulwy kopru włoskiego
kilka pieczarek
1/2 cukinii 
kawałek czerwonej papryczki chilli 
2-3 ząbki czosnku


Wykonanie:

Udka wytrybować z kości, pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórą.
Oprószyć solą, dodać miód, dokładnie wymieszać dłonią.
Warzywa pokroić, dodać do mięsa, wymieszać, odstawić do przegryzienia.




Następnie nastawić na noc na low.
Rano zamieszać, ewentualnie jeszcze doprawić.
Zaciągnąć odrobiną mąki kukurydzianej rozmieszanej w zimnej wodzie.
Zostawić na ok. 1 godzinę.
Gotowe ;-)
Bez smażenia, bez podlewania wodą ... 


;*