Składniki:
500 g brokuła /1 szt./
50 g białej części pora
2 gałązki selera
40 g oliwy z oliwek
120 g marchewki / 2 szt./
50 g korzenia pietruszki / 1 szt./
100 g bulwy kopru włoskiego
800 g wody
sól, pieprz, miód
garść posiekanego majeranku
50 g masła klarowanego /opcjonalnie/
Wykonanie:
Por pokroić na kawałki, przełożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
Zgarnąć na dno naczynia, wlać oliwę, dusić 5 min./varoma/obr. 1.
Z brokuła odciąć łykowatą, twardą część, wyrzucić.
Następnie odciąć różyczki i ułożyć w dolnej części varomy, odstawić.
Pozostałą część brokuła, marchew, pietruszkę, seler i koper włoski pokroić na mniejsze kawałki,
przełożyć do naczynia miksującego, zalać wodą, dodać odrobinę soli i pieprzu.
Zakryć, na pokrywę postawić varomę.
Gotować 25 min./varoma/obr. 1.
Zdjąć varomę, do naczynia włożyć majeranek, masło i różyczki brokuła.
Całość zmiksować na gładko 40 s./obr. 3 - 10 stopniowo zwiększając obroty.
Doprawić do smaku.
Dzięki temu, że różyczki brokuła zostały ugotowane na parze
zupa nie straciła ani koloru ani smaku.
Dzięki temu, że różyczki brokuła zostały ugotowane na parze
zupa nie straciła ani koloru ani smaku.
;*