10 lutego 2017

Krem z brokuła /wyk. w TM/




Składniki:

500 g brokuła /1 szt./
50 g białej części pora
2 gałązki selera
40 g oliwy z oliwek
120 g marchewki / 2 szt./
50 g korzenia pietruszki / 1 szt./
100 g bulwy kopru włoskiego
800 g wody
sól, pieprz, miód
garść posiekanego majeranku
50 g masła klarowanego /opcjonalnie/


Wykonanie:

Por pokroić na kawałki, przełożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
Zgarnąć na dno naczynia, wlać oliwę, dusić 5 min./varoma/obr. 1.
Z brokuła odciąć łykowatą, twardą część, wyrzucić.
Następnie odciąć różyczki i ułożyć w dolnej części varomy, odstawić.
Pozostałą część brokuła, marchew, pietruszkę, seler i koper włoski pokroić na mniejsze kawałki,
przełożyć do naczynia miksującego, zalać wodą, dodać odrobinę soli i pieprzu.
Zakryć, na pokrywę postawić varomę.
Gotować 25 min./varoma/obr. 1.
Zdjąć varomę, do naczynia włożyć majeranek, masło i różyczki brokuła.
Całość zmiksować na gładko 40 s./obr. 3 - 10 stopniowo zwiększając obroty.
Doprawić do smaku.
Dzięki temu, że różyczki brokuła zostały ugotowane na parze
zupa nie straciła ani koloru ani smaku.


;*