5 lutego 2017

Klops czosnkowo - ziołowy z wolnowaru




Składniki:

1 kg mięsa mielonego mieszanego
garść posiekanego tymianku
garść posiekanego majeranku
pół garści posiekanej natki pietruszki
1 główka czosnku przeciśnięta przez praskę
sól, pieprz do smaku
papier do pieczenia


Wykonanie:

Mięso wymieszać z ziołami i czosnkiem, doprawić do smaku.
Porządnie wyrobić.

Uformować klops pasujący wielkością do garnka.
Papier zgnieść, namoczyć w wodzie, mocno odcisnąć.
Rozłożyć na stole, na papier przełożyć klops, zwinąć ściśle i związać boki jak cukierek.
Uwaga papier jest delikatny i łatwo się drze.




Gotowy przełożyć do garnka, nastawić na low na całą noc.

Następnego dnia wyjąć klops z garnka i odstawić do wystudzenia.
Następnie odwinąć z papieru i zajadać.


;*