4 lutego 2017

Kapusta kiszona po cygańsku /wyk. w TM/




Składniki dla 4 osób:

50 g czerwonej cebuli pokrojonej na ćwiartki
25 g oliwy z oliwek
1 duża czerwona papryka pokrojona na mniejsze kawałki
1 duża żółta papryka pokrojona w paski
1 puszka krojonych pomidorów
300 g kiszonej kapusty

Przyprawy:

1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz do smaku
garść świeżego posiekanego majeranku


Wykonanie:

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
Zgarnąć ze ścianek.
Dodać olej, poddusić 3 min/varoma/obr. 1.
Dodać czerwoną paprykę, rozdrobnić 4 s/obr. 5.
Zgarnąć ze ścianek.
Dodać pomidory, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Zgarnąć.
Dodać resztę składników, gotować 20 min/95 st. C/obr. 1 wsteczny, bez miarki.
Niech odparuje nadmiar płynów.
Doprawić do smaku.


;*