Składniki:
800 g mięsa mielonego z łopatki
500 g świeżej młodej kapusty
garść świeżej posiekanej bazylii
200 g wywaru mięsnego
do smaku: sól, pieprz
Sos:
500 g warzyw:
1 kalarepa
pęczek młodej włoszczyzny - tylko korzenie
młode marchewki - u mnie 3 szt.
700 g wywaru mięsnego
słoiczek koncentratu pomidorowego - 210 g
do smaku: sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę i mięso robię na dwie tury.
Do naczynia wkładam 250 g kapusty, siekam 15 s / obr. 4,5
Dodaję 0,4 kg mięsa, 100 g wywaru, odrobinę soli i pieprzu.
Mieszam ok. 30 s / obr. 4
Masę przekładam do miski.
Tak samo robię z drugą połową kapusty i mięsa.
Ręcznie mieszam obie partie.
Nawilżonymi dłońmi formuję pulpety, układam na dolnej i górnej części varomy.
Następnie przygotowuję sos.
Do naczynia wkładam umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.
Dodaję resztę składników, miksuję ok. 15 s / obr. 5
Na naczynie ustawiam varomę.
Gotuję 60 min. / varoma / obr. 2
Po upływie wymaganego czasu ściągam varomę.
Sos doprawiam do smaku, miksuję na gładko ok. 15 s / obr. 10
Głąbki można podać od razu polane sosem, albo przełożyć do garnka, zalać sosem i odgrzać.
Ja lubię je jeść odgrzane na drugi dzień.
Ja lubię je jeść odgrzane na drugi dzień.
Smacznego;*