2 maja 2017

Ciastka maślane, kokosowe, migdałowe, naturalnie bezglutenowe /wyk. w TM/




Składniki:

200 g wiórków kokosowych
3 jajka
70 g miodu
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu jabłkowego
100 g masła klarowanego
90 g zmielonych migdałów / mączki migdałowej


Wykonanie:

Wiórki zmielić na mąkę 50 s./obr. 10
Dodać resztę składników, wymieszać ok. 1 min./obr. 4-5.
Masa musi się dobrze połączyć, a konsystencja musi być na tyle zwarta żeby dało się z niej 
zrobić ciastka. I tutaj ważna jest ilość dodanych mielonych migdałów.
Najlepiej robić to stopniowo, odważyć migdały na samym początku i w trakcie mieszania
stopniowo dodawać przez otwór w pokrywie.
Uformować ciastka i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w  180 st. C ok. 15 - 20 minut.
Ja część ciastek przed pieczeniem posypałam sezamem.
Ściągać dopiero po całkowitym wystudzeniu, ciasteczka są bardzo delikatne.





Smacznego;*