Składniki:
4 uda kurze /u mnie z wiejskiej kury, więc dość duże/
Marynata:
200 g oliwy
0,5 łyżeczki ostrej papryki
4 duże ząbki czosnku
30 g soli
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżeczki suszonego oregano
Sos:
3 czerwone papryki - ok. 500 g bez pestek, pokrojone na kawałki
1 duża cebula lub 2 mniejsze - ok. 150 g obrane, pokrojone na ćwiartki
2 ząbki czosnku
30 g masła klarowanego
500 g wody
garść świeżej bazylii
do smaku: sól, ostra papryka
Wykonanie:
Uda dzielę na pałki i podudzia, ściągam skórę.
Składniki marynaty miksuję w naczyniu 6 s / obr. 6.
Uda układam w głębokim półmisku, zalewam marynatą i dłonią wcieram.
Odstawiam na noc do lodówki.
Kurczaka układam w dolnej i górnej części varomy.
Następnie przygotowuję sos.
Do naczynia miksującego wkładam cebulę i czosnek, rozdrabniam 6 s / obr. 5.
Zgarniam wszystko ze ścianek, dodaję masło, duszę 3 min. / varoma / obr. 1.
Dodaję paprykę, resztę marynaty, wodę oraz bazylię.
Rozdrabniam 30 s / obr. 5.
Na naczynie ustawiam varomę. Całość gotuję 90 min./ varoma / obr 1.
Po upływie wymaganego czasu sprawdzam czy udka są miękkie.
Ściągam varomę, sos miksuję na gładko ok. 20 s / obr. 2 - 10 stopniowo zwiększając obroty.
Smakuję i ewentualnie doprawiam solą i ostrą papryką.
Tak przygotowanego kurczaka przekładam do garnka i zalewam sosem.
Jeszcze lepiej smakuje na następny dzień po podgrzaniu jak przejdzie smakiem sosu.
Tak przygotowanego kurczaka przekładam do garnka i zalewam sosem.
Jeszcze lepiej smakuje na następny dzień po podgrzaniu jak przejdzie smakiem sosu.
Mi osobiście bardzo smakuje z sałatką z brokuła.
Gorąco polecam;*
Uwagi: moje uda są od wiejskiej kury, dlatego tak długi czas gotowania,
w przypadku udek sklepowych czas gotowania trzeba skrócić do ok. 60 minut.
w przypadku udek sklepowych czas gotowania trzeba skrócić do ok. 60 minut.