Pyszna, lekko kwaskowa, orzeźwiająca pianka z owoców i wiórków kokosowych.
Wizualnie do złudzenia przypomina sernik, ale nim nie jest.
Ja swoją przygotowałam w TM 5, ale bez problemu da się ją zrobić
w zwykłym blenderze kielichowym.
Ja swoją przygotowałam w TM 5, ale bez problemu da się ją zrobić
w zwykłym blenderze kielichowym.
Składniki na piankę z mango:
1 bardzo dojrzałe mango /obrane bez pestki/
100 g wiórków kokosowych
200 g wrzącej wody
25 g żelatyny
Wykonanie:
Wiórki zmielić 33 s./obr. 10.
Dodać wodę, zmiksować 5 - 6 s./obr. 10.
Zgarnąć wszystko ze ścianek i pokrywy, dodać mango, moje warzyło niecałe 300 g.
Zmiksować 15 s./obr. 5.
Zgarnąć, posmakować, ewentualnie dosłodzić w/g uznania.
Dodać żelatynę, wymieszać 5 min./70 st. C/ obr. 2.
Dodać żelatynę, wymieszać 5 min./70 st. C/ obr. 2.
Gotową masę przelać do okrągłej foremki o średnicy 16 - 18 cm.
Odstawić do stężenia.
Składniki na galaretkę:
350 g mieszanki owoców leśnych rozmrożonych
20 g żelatyny
dowolny słodzik
Wykonanie:
Owoce z żelatyną gotować 15 min./90 st. C / obr. 2.
Posłodzić w/g uznania, zmiksować 20 s./obr. 7.
Ostudzić, przelać na piankę z mango.
Odstawić do całkowitego stężenia, a następnie do lodówki.
Smacznego ;*