Składniki:
200 g wiórków kokosowych
5 jajek
170 g ksylitolu
400 g wrzącej wody
80 g masła klarowanego
aromat waniliowy
szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik ustawić na 200 st. C.
Odważyć 50 g ksylitolu.
Do czystego i suchego naczynia wlać 3 białka i dodać szczyptę soli.
Włożyć motylek, ubić na sztywną pianę 2 min./40 st. C./obr. 3,5.
Po upływie pierwszej minuty przez otwór w pokrywie powoli wsypać słodzik.
Pianę przełożyć do innego naczynia i odłożyć.
Naczynie umyć i osuszyć.
200 g wiórków kokosowych zmielić na mąkę, aż do wytrącenia się tłuszczu.
50 s./obr. 10.
Przesypać do innego naczynia.
Odważyć 50 g zmielonych wiórków, dodać 1 jajko, 30 g masła i 20 g ksylitolu.
Wymieszać 30 s./obr. 4.
Masę przelać do foremki o średnicy 16 - 18 cm.
Piec ok. 15 min. w 200 st. C.
Resztę wiórków /150 g,/ przesypać do naczynia, dodać 400 g wrzącej wody, 100 g ksylitolu.
Zmiksować 40 s./obr. 10.
Zgarnąć wszystko ze ścianek i pokrywy, poczekać chwilę, aż przestygnie.
Dodać 3 żółtka, 1 jajko, 50 g masła, kilka kropli aromatu waniliowego.
Wymieszać 1 min./obr. 4.
Przelać na podpieczony spód.
Masa jest bardzo płynna.
Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut.
Następnie na wierzchu rozprowadzić pianę z białek,
piec dalej, aż beza się zarumieni, czyli jakieś 15 minut.
piec dalej, aż beza się zarumieni, czyli jakieś 15 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec jeszcze ok. 40 minut.
Do suchego patyczka.
Wystudzić w piekarniku.
Następnie przenieść do lodówki.
Następnie przenieść do lodówki.
WAŻNE!!! Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego;*