25 maja 2017

Ciasto z masą budyniową, jagodami i pianką /wyk. w TM/




Zainspirowana tym przepisem postanowiłam stworzyć ciasto, które i ja będę mogła zjeść,
czyli również bez skrobi. Tak powstał miks różnych przepisów na ciasta, które do tej pory robiłam. 
Jako słodziwo do ciasta posłużyły mi własnoręcznie przygotowane musy bananowe.
Świetnie dały rade zarówno w spodzie jak i masie budyniowej oraz w musie jagodowym.
Warunek.. banany muszą być baaaardzo dojrzałe, czyli takie z dużą ilością brązowych plamek,
tylko takie są naprawdę słodkie.

Jedyny minus tego ciasta to, to że trzeba go kroić po całkowitym wystudzeniu.
W przeciwnym razie będzie się rozpadać podczas krojenia.

Ciasto wyszło idealnie słodkie, jagody przytłumiły nudny bananowy posmak
i nadały lekkiej kwasowości.
Kawałek tego pysznego wypieku nadaje się jako dodatkowy posiłek np. na drugie śniadanie.
Do tego czarna kawa i czego chcieć więcej?
Ciasto uważam za udane i godne powtórzenia.


Składniki na ciasto:

200 g wiórków kokosowych
3 jajka
20 g kakao
aromat waniliowy

mus bananowy:
2 duże, bardzo dojrzałe banany
50 g masła klarowanego


Masa budyniowa:

100 g wiórków kokosowych
200 g wrzącej wody
1 jajko
3 żółtka
aromat waniliowy

mus bananowy:
20 g masła klarowanego
2 bardzo dojrzałe banany


Mus jagodowy:

opakowanie mrożonych jagód - 280 g
2 bardzo dojrzałe banany
30 g masła klarowanego


Pianka:

3 białka
szczypta soli


Wykonanie:

Zaczynam od przygotowania musów, ponieważ muszą wystygnąć.
Najpierw mus jagodowy.
Na patelnię wkładam masło, dodaję zamrożone jagody i pokrojone obrane banany.
Całość duszę na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż banany się rozpadną
i odparuje nadmiar płynów. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Następnie przygotowuję musy bananowe, można je zrobić jednocześnie na dwóch patelniach,
albo jedno po drugim przelewając gotowy mus do miseczki.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję pokrojone obrane banany, duszę ciągle mieszając,
aż banany się rozpadną, odstawiam do wystudzenia. 
Nie przygotowuję obu musów na jednej patelni, ponieważ w obu przypadkach jest inna
ilość masła klarowanego.

Nagrzewam piekarnik do 180 st. C.

Ciasto:

Wiórki wsypuję do naczynia miksującego, mielę na mąkę ok. 30 s / obr. 10.
Zgarniam wszystko ze ścianek, dodaję mus bananowy, miksuję 30 s / obr. 7.
Dodaję jajka, kilka kropli aromatu waniliowego, mieszam 30 s / obr. 5.
Odlewam do miseczki 200 g ciasta.
Do reszty dodaję kakao, mieszam ok. 30 s / obr. 1 - 5 stopniowo zwiększając obroty.
Gotowe wylewam do formy o wym. 26 cm średnicy.
Podpiekam w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut.

Naczynie myję i osuszam.

Masa budyniowa:

Do naczynia wsypuję wiórki kokosowe, miksuję ok. 20 s / obr. 10.
Zgarniam ze ścianek, dodaję wodę, miksuję ok. 30 s / obr 10.
Zgarniam wszystko ze ścianek i pokrywy na dno naczynia.
Dodaję resztę składników, mieszam ok. 40 s / obr. 4.
Masę wylewam na podpieczony spód i piekę dalej kolejne 15 minut.

Naczynie myję i osuszam, trzeba to wykonać bardzo starannie,
ponieważ nie ubiją się białka.

Piana z białka:

Do czystego i suchego naczynia wlewam białka, dodaję sól, zakładam motylek.
Miksuję na sztywną pianę 2 min. / 37 st. C / obr. 3,5.

Wyciągam ciasto z piekarnika.
Na podpieczoną masę budyniową wykładam mus jagodowy 
i równomiernie rozprowadzam.
Na mus wykładam pianę z białek i również delikatnie rozprowadzam, 
na pianę rozkładam za pomocą sylikonowej łopatki 
odłożone ciasto i widelcem delikatnie rozprowadzam, ale nie zakrywam całej piany.

Piekę dalej 50 minut.




Smacznego;*