Składniki:
125 g mąki kokosowej
150 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu jabłkowego
3 jajka
110 g rozpuszczonego masła klarowanego
350 g pieczonej dyni
100 g obranej i startej na dużych oczkach marchewki
skórka starta z jednej pomarańczy
Do naczynia miksującego włożyć motylek.
Jajka i cukier przełożyć do naczynia, utrzeć 3,5 min / obr. 3,5
Dodać masło, utrzeć 30 s / obr. 3
Ściągnąć motylek.
Dodać mąkę, sodę, ocet i przyprawę korzenną, wymieszać 1 min. / obr. 4,5
Zgarnąć wszystko ze ścianek kopystką.
Dodać dynię, zmiksować z pomocą kopystki 40 s. / obr. 10.
Dodać marchewkę i skórkę z pomarańczy,
wymieszać najpierw kopystką a potem 1 min. / obr. 2
Ciasto przełożyć do sylikonowej foremki wysmarowanej masłem klarowanym.
Piec w 160 st. termoobieg ok. 50 minut. Wystudzić, wyjąć na talerz.
Polewa:
40 g oleju kokosowego
12 g kakao
skórka starta z jednej pomarańczy
1 łyżka śmietanki kokosowej
Wszystkie składniki rozpuścić na bardzo małym ogniu, wysmarować wystudzone ciasto,
odstawić do całkowitego stężenia.
;*