7 listopada 2016

Udka w porach i mleku kokosowym z wolnowaru




Składniki:

1 kg udek bez kości i skóry
kawałek białej części pora
masło klarowane
0,5 l tłustego mleka kokosowego


Marynata: 

2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki cukru kokosowego
2 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka kurkumy


Wykonanie:

Składniki marynaty rozpuścić w rondelku na malutkim ogniu.
Mięso umyć, zalać marynatą, wymieszać, odstawić.

Por pokroić.
Wolnowar rozgrzać na II pozycji /100 st. C./
Na dno naczynia włożyć masło i por.
Odczekać aż masło się rozpuści.
Przemieszać.
Na por ułożyć udka, zalać marynatą i mlekiem kokosowym.

Całość przykryć przykrywką.
Zmienić ustawienie pokrętła na I pozycję /90 st. C./
Dusić 5-6 godzin.
Przemieszać delikatnie w czasie gotowania.


;*