Przepis pochodzi z książki z przepisami na TM 21 i jest dostosowany do TM 5.
Składniki na sos:
300 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
200 g marchewki obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki
100 g pietruszki i selera /obrane i pokrojone na kawałki/
200 g wody
300 g passaty pomidorowej lub 200 g przecieru pomidorowego + ok. 200 g wody
60 g oleju z pestek winogron - rafinowany
przyprawy:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
1 łyżeczka cukru kokosowego
1 łyżeczka musztardy
kilka kulek ziela angielskiego
listek laurowy
ok. 1 łyżeczka suszonego oregano
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa, rozdrobnić 10 s / obr. 5.
Dodać olej, przyprawy, 200 g wody i dusić 15 min / 100 st. C / obr. 1. z MT.
Dodać passatę lub przecier pomidorowy z wodą,
dusić kolejne 15 min. / varoma / obr. 1 z koszyczkiem.
dusić kolejne 15 min. / varoma / obr. 1 z koszyczkiem.
Ja dałam passatę, więc nie dodawałam dodatkowej wody.
W momencie kiedy damy przecier pomidorowy, który jest gęsty,
to konsystencję sosu regulujemy wodą.
Gotujemy zakrywając otwór w pokrywie koszyczkiem, aby odparował nadmiar wody.
Gotowy sos ewentualnie jeszcze doprawić według uznania.
to konsystencję sosu regulujemy wodą.
Gotujemy zakrywając otwór w pokrywie koszyczkiem, aby odparował nadmiar wody.
Gotowy sos ewentualnie jeszcze doprawić według uznania.
W czasie kiedy gotuje się sos przygotowujemy rybę.
ok. 0,8 kg - 1 kg fileta z dorsza
sól, pieprz
mąka kukurydziana
olej z pestek winogron - rafinowany
Wykonanie:
Rybę oczyścić z ości, pokroić na kawałki, można pozbyć się skóry, ja ją zostawiłam.
Oprószyć solą i pieprzem.
Obtoczyć w mące.
Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
Rybę przełożyć do głębokiego naczynia, zalać gotowym gorącym sosem.
Odstawić do całkowitego wystudzenia lub zjeść na ciepło...
;*