2 listopada 2016

Babka jabłkowo bananowa z nutą pomarańczy /bez glutenu, bez nabiału/





Dziś są moje urodziny i dlatego postanowiłam upiec sobie ciasto z tej okazji.
Jest baaardzo proste w wykonaniu, a smak ... powala. Koniecznie spróbujcie ;-)


Składniki:

słodkie jabłka, bardzo dojrzałe banany w proporcjach w/g uznania
6 jaj
60 g płynnego miodu
skórka starta z jednej pomarańczy
1 łyżeczka sody
szczypta soli himalajskiej
ok. 100 g mąki kokosowej

foremka prostokątna najlepiej sylikonowa


Banany obieram, kroję w półksiężyce.
Jabłka obieram, wycinam gniazda nasienne, kroję w kostkę. 
Pokrojone owoce przekładam do foremki.
Musi być ich tyle żeby wypełniły foremkę, ale nie po brzegi, zostawiam niewielki margines.
Jaja ubijam z miodem, dodaję sól, sodę, skórkę z pomarańczy, mieszam.
Następnie stopniowo dodaję mąkę, jej ilość jest uzależniona od wielkości jaj.
Ciasto wychodzi dość gęste, ale pamiętam o tym, że w czasie pieczenia jabłka puszczą soki.
Do ciasta przesypuję pokrojone owoce, mieszam szybko i dokładnie łopatką.
Całość przekładam z powrotem do foremki.
Wstawiam do nagrzanego do 150 st. C piekarnika, funkcja termoobieg, 
piekę 50 minut, do zrumienienia.


;*