24 listopada 2016

Babka bananowa z wanilią i nutą pomarańczy /wyk. w TM/





Składniki:

200 g wiórków kokosowych
2 laski wanilii 
4 jajka
4 średnie bardzo dojrzałe banany /ok. 500 g po obraniu/
skórka starta z jednej pomarańczy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu jabłkowego
ok. 30 g mąki kokosowej


Wykonanie:

Do naczynia TM wsypać wiórki kokosowe.
Dodać pokrojone laski wanilii. 
Zmiksować 30 s / obr. 10. 
Zgarnąć wszystko ze ścianek na dno naczynia.
Dodać jajka, ubić 1 min / obr. 3.
Dodać obrane i pokrojone banany /najlepsze są takie, które mają dużo brązowych plamek, są najsłodsze i nie ma potrzeby dosładzania ciasta innym słodzikiem/,
skórkę z pomarańczy, zmiksować 40 s / obr. 10 zwiększając obroty stopniowo.
Ustawić obroty na 3,5 i podczas pracy urządzenia,
przez otwór w pokrywie dodać sodę i ocet, miksować ok. 30 s.
Na koniec zagęścić ciasto mąką kokosową, miksować 1 min / obr. 4.

Gotowe przelać do sylikonowej keksówki.
Piec w 180 st. C funkcja góra - dół ok. 1 godz. do suchego patyczka.

Wyjąć ostrożnie od razu po upieczeniu, wystudzić na kratce.


;*