Składniki:
kaczka
kilka kwaśnych jabłek
kilka kwaśnych jabłek
przyprawy: sól. czerwona ostra papryka, cynamon, oraz słodzik u mnie miód
Wykonanie:
Kaczkę rozbieram, osobno nogi, osobno piersi z kością, resztki szkieletu i skrzydełka wkładam do garnka i gotuję wywar na zupę z pieczonej dyni z sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową.
Staram się tak wykroić części kaczki aby jak najmniej kości zostało, uważam bowiem,
że w kościach jest najwięcej smaku, który wydostaje się w czasie pieczenia.
W każdym kawałku mięsa delikatnie nacinam skórę.
Nacieram miodem, solą i ostrą papryką, na koniec delikatnie oprószam cynamonem.
Nie chcę aby dominował w gotowej potrawie, ale nadał jej subtelny posmak.
Tak przygotowanego ptaka zawijam folią i odstawiam na noc do lodówki.
Następnie rozgrzewam patelnię z tłuszczem, u mnie jest to olej kokosowy.
Kawałki mięsa obsmażam na złoto na średnim ogniu zaczynając od skóry.
Gotowe przekładam do naczynia żaroodpornego, obkładam cząstkami jabłek.
Naczynie wraz z mięsem szczelnie owijam folią aluminiową,
tak aby nic z niego nie wyparowało podczas pieczenia.
Naczynie wraz z mięsem szczelnie owijam folią aluminiową,
tak aby nic z niego nie wyparowało podczas pieczenia.
Wkładam do nagrzanego do 100 st. C piekarnika na 8 godzin.
Przygotowanie czerwonej kapusty:
Ilość tego warzywa pozostawiam do indywidualnych potrzeb, przygotowanie jest tak proste,
że każdy da sobie radę bez konkretnych proporcji, wystarczy mieć dobry smak.
Kapustę rozcinam, wycinam głąb oraz odrywam wierzchnie liście.
Następnie kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam partiami w blenderze wysokoobrotowym.
Można poszatkować na tarce, pokroić ręcznie, jak kto woli, ja jestem trochę leniwa i idę na skróty.
W dużym garnku rozgrzewam masło klarowane.
Jedną niewielką cebulę obieram i szatkuję w piórka.
Szklę na rozgrzanym maśle.
Dodaję kapustę, ją również szklę mieszając od czasu do czasu.
Podlewam wodą, dodaję sok z limonki, zakrywam i duszę na wolnym ogniu
aż będzie lekko miękka.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem kokosowym
czy też jeszcze sokiem z limonki, wszystko zależy od ilości kapusty.
czy też jeszcze sokiem z limonki, wszystko zależy od ilości kapusty.
Na koniec dodaję niewielką ilość cynamonu,
podobnie jak w mięsie ma być tylko delikatnie wyczuwalny.
Duszę do miękkości.
Wszystko zależy od naszego smaku.
;*