Składniki na formę ok. 26 cm średnicy:
150 g mąki kokosowej
70 g cukru trzcinowego
150 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
3 jajka
60 g kakao
Wszystkie składniki zmiksować w kielichu blendera.
Gotowym ciastem wykleić wysmarowaną olejem kokosowym formę.
Piec 15 minut w 200 st. C.
Krem dyniowo - cynamonowy:
Śmietanka z trzech puszek mleka kokosowego
3 jajka
500 g pieczonej dyni
200 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
3 budynie śmietankowe /u mnie firmy Celiko/
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i odrobiną cukru.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą piankę.
Resztę składników przełożyć do kielicha wysokoobrotowego blendera.
Zmiksować na gładką masę.
Delikatnie połączyć z żółtkami i ubitym białkiem.
Masę wylać na podpieczone ciasto, piec w 120 st. C ok. 2,5 godziny.
Po dotknięciu palcem trzeba czuć opór, czyli ciasto musi być sprężyste.
Formę z ciastem wkładam na dolną półkę piekarnika.
Po upieczeniu delikatnie oprószam jeszcze cynamonem.
Kroję po całkowitym wystudzeniu.
*****
Cynamonowa pianka
Forma o średnicy 18 - 20 cm.
Składniki na ciasto:
50 mąki kokosowej
25 g cukru trzcinowego
50 g masła klarowanego
1 jajko
20 g kakao
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze.
Gotowym ciastem wykleić foremkę, zapiec w 200 st. C przez 10 minut.
Składniki na piankę:
4 jajka
100 g cukru trzcinowego
400 g śmietanki kokosowej tylko ta twarda część
1 budyń śmietankowy 45 g /u mnie firmy Celiko bez cukru i bez glutenu/
1/2 łyżeczki cynamonu
Jajka ubić na puszysto z cukrem, dodać śmietankę kokosową, wymieszać, posmakować czy
masa jest dość słodka, dodać cynamon, budyń wymieszać mikserem do połączenia składników.
Gotową masę wylać na podpieczony spód, piec w 120 st. C funkcja termoobieg ok. 2 godziny.
Pod palcem muszę czuć, że ciasto jest sprężyste.
Gotowe oprószam jeszcze cynamonem.
Pod palcem muszę czuć, że ciasto jest sprężyste.
Gotowe oprószam jeszcze cynamonem.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
;*