Staram się jak mogę ograniczyć produkty z listy foodmap, nie do końca mi to wychodzi,
ale pomalutku myślę, że ogarnę temat.
Dlatego mam do zaproponowania pyszną i sycącą zarazem zupę
z dynią i pstrągiem w roli głównej.
Składniki:
1 malutka cukinia lub kawałek (o. 200 g)
300 g pokrojonej dyni (bez pestek i skóry)
250 g mix warzyw: marchew, pietruszka i seler (starte na dużych oczkach)
masło klarowane
świeża kolendra - spora garść
świeża bazylia
pstrąg świeży - filet
do smaku: sól, pieprz
Wykonanie:
Do garnka wkładam wszystkie warzywa, zalewam wodą tylko tak aby były zakryte.
Gotuję do miękkości, wyłączam gaz.
Dodaję posiekaną kolendrę*, sól i pieprz do smaku oraz masło klarowane.
Całość miksuję na gładko.
Pstrąga oczyszczam z ości, odcinam skórę, kroję na mniejsze kawałki.
Oprószam solą i pieprzem.
Gotuję na parze, dzielę na mniejsze kawałeczki.
Do miski wlewam zupę, dodaję kawałki ryby, posypuję posiekaną bazylią.
Zarówno ilość warzyw jak i ryby trzeba dostosować do własnych możliwości
i ilości ludzi, którzy będą mieli przyjemność tę zupę jeść.
*Ilość kolendry jak i bazylii również trzeba dostosować pod swoje smaki,
równie dobrze można je pominąć jak ktoś nie lubi.
Masło daję przed miksowaniem ponieważ podczas miksowania fajnie się emulguje
i nie wypływa w postaci tłustego kożucha czy wielkich tłustych oczek.
Ja dałam ok. 2 łyżki masła.
;*