18 sierpnia 2016

Zupa krem z warzyw z rybną wkładką




Staram się jak mogę ograniczyć produkty z listy foodmap, nie do końca mi to wychodzi, 
ale pomalutku myślę, że ogarnę temat. 
Dlatego mam do zaproponowania pyszną i sycącą zarazem zupę 
z dynią i pstrągiem w roli głównej.


Składniki:

1 malutka cukinia lub kawałek (o. 200 g)
300 g pokrojonej dyni (bez pestek i skóry)
250 g mix warzyw: marchew, pietruszka i seler (starte na dużych oczkach)

masło klarowane
świeża kolendra - spora garść
świeża bazylia

pstrąg świeży - filet

do smaku: sól, pieprz


Wykonanie:

Do garnka wkładam wszystkie warzywa, zalewam wodą tylko tak aby były zakryte.
Gotuję do miękkości, wyłączam gaz.
Dodaję posiekaną kolendrę*, sól i pieprz do smaku oraz masło klarowane.
Całość miksuję na gładko.

Pstrąga oczyszczam z ości, odcinam skórę, kroję na mniejsze kawałki.
Oprószam solą i pieprzem.
Gotuję na parze, dzielę na mniejsze kawałeczki.


Do miski wlewam zupę, dodaję kawałki ryby, posypuję posiekaną bazylią.

Zarówno ilość warzyw jak i ryby trzeba dostosować do własnych możliwości 
i ilości ludzi, którzy będą mieli przyjemność tę zupę jeść.

*Ilość kolendry jak i bazylii również trzeba dostosować pod swoje smaki, 
równie dobrze można je pominąć jak ktoś nie lubi.
Masło daję przed miksowaniem ponieważ podczas miksowania fajnie się emulguje 
i nie wypływa w postaci tłustego kożucha czy wielkich tłustych oczek.
Ja dałam ok. 2 łyżki masła.

;*