10 sierpnia 2016

Babeczki bananowe z cukinią i marchewką





Składniki:

cukinia - 2 szt. (750 g przed obraniem)
marchew - 2 szt. (270 g przed obraniem)
banany baaardzo dojrzałe - 3 szt. (580 g przed obraniem)

1 łyżeczka soli himalajskiej

200 g wiórków kokosowych
1 laska wanilii 
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Wykonanie:

Cukinie umyć, obrać, przekroić, wydrążyć nasiona.
Marchewkę umyć, obrać.
Warzywa zetrzeć na drobnych oczkach, posolić i odcisnąć jak najwięcej płynu się uda.
Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Wiórki i laskę wanilii przełożyć do kielicha wysokoobrotowego blendera, zmiksować na mąkę.
Dodać banany, zmiksować.
Następnie dodać sodę, ocet i odciśnięte warzywa.
Całość dokładnie wymieszać.

Gotowe ciasto wyłożyć do foremek na wysokość ok. 3/4, 
najlepiej do tego nadają się foremki sylikonowe.
Piec w 200 st. C ok. 50 minut, do zrumienienia.

;*