Banalnie prosta w wykonaniu.
Pyszna, soczysta za sprawą szynki szwarcwaldzkiej.
Dodatki jakie znajdują się w środku do wyboru, u mnie czarne oliwki, cebula i papryka.
Składniki:
1 kg mięsa drobiowego mielonego
(u mnie mielone udka z kurczaka)
1/2 czerwonej papryki
1/2 białej cebuli
kilka czarnych oliwek
2 jajka
do smaku: przyprawa uniwersalna, sól himalajska,
tymianek cytrynowy świeży, posiekany, ok. 1 łyżeczka,
suszony liść kolendry
dodatkowo: szynka szwarcwaldzka w plastrach
Wykonanie:
Paprykę, cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę.
Oliwki odsączyłam z zalewy, pokroiłam na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam w misce.
Doprawiłam do smaku.
Sylikonową foremkę wyłożyłam szynką na zakładkę.
Mięso przełożyłam do foremki.
Szynką zakryłam wierzch i dla lepszego zabezpieczenia, żeby szynka się nie rozeszła
w trakcie pieczenia, spięłam wykałaczkami.
Piekłam w 150 st. C, funkcja termoobieg ok. 2 godziny, do momentu aż szynka się zrumieniła.
Ja mięso wstawiłam na dolną półkę i dwa razy w trakcie pieczenia odlałam tłuszcz i nie dlatego,
że go nie chciałam, po prostu by mi wykipiał i miałabym potem dużo pracy
z wyczyszczeniem piekarnika.
;*