5 stycznia 2016

Zupa gulaszowa drobiowa




Dania jednogarnkowe w dzisiejszych zapracowanych czasach są najbardziej poszukiwane.
Ja mam do zaprezentowania stosunkowo szybką w wykonaniu potrawę.
Najwięcej czasu zajmuję krojenie składników, reszta praktycznie robi się sama.
Zachęcam zatem do wypróbowania przepisu.
Zupa jest pyszna, kolorowa, rozgrzewająca, ale przede wszystkim gęsta odżywczo.


Składniki:

1 kg drobiowych udek bez kości
1 mały seler
1 mały batat
1/4 kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 średnie cebule
3-4 pieczarki 
1 mała cukinia
3-4 gałązki selera naciowego
1 szkl. pomidorowej passaty
mleko kokosowe

przyprawy: sól, chilli, suszone liście kolendry

do smażenia: masło klarowane

W dużym garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozpuścić masło, 
dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić. 
W międzyczasie pokroić kurczaka w paski, dodać do cebuli, 
smażyć na średnim ogniu aż mięso się zetnie. 
Obrać i pokroić w kostkę selera oraz batata, dodać do garnka.
Następnie w kolejności dodać pokrojone pieczarki, kapustę pekińską, posiekany drobno imbir, pokrojone gałązki selera,wlać passatę i uzupełnić wodą tak aby zakryć całą zawartość, zagotować.
Zmniejszyć płomień, doprawić do smaku solą, chilli i suszonym liściem kolendry.
Gotować do miękkości jakieś pół godziny, czasu trzeba pilnować, żeby kurczak nie był za suchy.
Pokroić cukinię, dodać, po chwili na sam koniec dodać pokrojoną paprykę.
Ewentualnie jeszcze doprawić według uznania, zabielić mlekiem i podawać.
Papryka ma pozostać chrupiąca.

Smacznego;*