8 stycznia 2016

Mielona wołowina z warzywami




Szybko, prosto i przyjemnie, kolejne danie jednogarnkowe, które prawie robi się samo 
i to w bardzo krótkim czasie, ulubione przez nas jak i przez wielu zapracowanych ludzi. 
Polecam, ponieważ jest bardzo smaczne i syte.


Składniki:

0,5 kg mielonej wołowiny
3 większe marchewki pokrojone w kostkę
kawałeczek korzenia selera pokrojonego w kostkę
1/4 nie za dużej posiekanej kapusty pekińskiej
1 posiekana gałązka selera 
1 nie za duża cebula pokrojona w piórka
1 mała cukinia pokrojona w kostkę
1 szkl. passaty pomidorowej
odrobina świeżego tymianku
sól, pieprz

smalec wołowy do smażenia

W odpowiednio dużym garnku rozpuścić smalec i zeszklić cebulę.
Następnie dodać i mieszać w kolejności: marchew, seler, mięso, kapustę pekińską, 
passatę, doprawić i dusić do miękkości warzyw. 
Na koniec dodać cukinię, zamieszać, posmakować czy wszystko jest ok., 
zakryć garnek przykrywką i odstawić. Cukinia sama dojdzie, a przynajmniej się nie rozgotuje.
U nas jadamy ją różnie, ja solo a dzieciaki z ryżem.

Smacznego;*