10 stycznia 2016

Mleko kokosowe




Nie ma nic ponad własnoręcznie przygotowane mleko kokosowe.
Idealne jako baza do koktajli, do kawy, do ciast, do zup czy sosów.
Proste w wykonaniu, zdrowe i dużo tańsze niż sklepowe, a do tego zostają wiórki kokosowe, 
które po wysuszeniu posłużą jako mąka do wypieków.

Jak ja je robię? Proszę, oto przepis...


Składniki:

200 g wiórków kokosowych 
1,2 l bardzo gorącej wody
szczypta soli
1 łyżka ksylitolu 

Wiórki wsypać do kielicha blendera, zmiksować aż wytrąci się tłuszcz.
Zalać wodą, dodać resztę składników, ponownie zmiksować.
Całość przelać przez gęste sito, wiórki wycisnąć z reszty mleka przez ściereczkę 
(ja stosuję podwójną warstwę pieluch tetrowych).
Gotowe mleko przelać do szklanego naczynia z nakrętką, przechowywać w lodówce.
Jeżeli chcemy uzyskać bardziej tłuste mleko to robimy je z podwójnej ilości wiórków.

Wiórki kokosowe rozsypać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Suszyć w 30 st. C, drzwiczki piekarnika zamknąć z ręcznikiem, tak aby były lekko rozszczelnione.
Wysuszone wiórki zmiksować w blenderze, przesypać do słoika, wykorzystać do pieczenia ciast.

;*