3 stycznia 2016

Śledzie w zalewie słodko-kwaśnej




Uwielbiamy śledzie w zalewie słodko kwaśnej nie tylko na Święta, ale i na co dzień.
Nie podaję ilości składników, ponieważ wszystko jest uzależnione od okoliczności, 
a zalewę robię na tzw. oko, ma być wystarczająco słodka, kwaśna, słona i pieprzna.


Składniki:

śledzie wypatroszone
mąka kokosowa

cebula 
ziele angielskie
listki laurowe
tłuszcz do smażenia

zalewa: 1 l wody, 0,5 l octu jabłkowego
do smaku: sól, pieprz, miód 


Śledzie umyć, obtoczyć w mące, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Na patelni rozpuścić tłuszcz, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka,
dodać ziele angielskie i listki laurowe, zalać wodą i octem, zagotować, doprawić do smaku.
Gorącą zalewą zalać ryby i odstawić.


Smacznego:*