Składniki na pulpeciki:
600 g mięsa mielonego drobiowego
/u mnie z kurzych udek/
/u mnie z kurzych udek/
ulubione przyprawy, u mnie gotowa mieszanka do kurczaka
sól
Składniki na sos:
50 g masła klarowanego
70 g pora pokrojonego na mniejsze kawałki
400 g cukinii pokrojonej na mniejsze kawałki bez obierania
400 g wody
sól. pieprz
Dodatkowo:
450 g marchewki obranej i pokrojonej w słupki
Wykonanie:
Marchewkę włożyć do varomy.
Do mięsa dodać przyprawy, wymieszać, ulepić malutkie pulpeciki.
Ułożyć na przystawce varomy wyłożonej papierem do pieczenia.
Do naczynia miksującego włożyć masło i por.
Dusić 5 min. / varoma / obr. 1.
Dodać cukinię, wodę i odrobinę soli.
Ustawić varomę.
Całość gotować 35 min. / varoma / obr. 1.
Ostrożnie zdjąć varomę.
Soki, które powstały pod pulpecikami wlać do naczynia z cukinią.
Zmiksować na gładko, doprawić do smaku.
Podawać.
;*