Przepis pochodzi z kuchni plus z odcinka, który prowadził Jamie Oliver.
Niestety nie zważyłam produktów i całość praktycznie zrobiłam na tzw. oko.
Myślę, że każdy też wyczuje ile czego ma dać aby wyszło tyle porcji ile potrzeba.
Składniki na placki:
cukinia
marchew
cebula
jajka
sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinię obrać, przekroić wzdłuż, wyciąć gniazdo nasienne, marchew i cebulę obrać,
warzywa zetrzeć na dużych oczkach, przełożyć na duży kuchenny ręcznik,
posolić, wymieszać, odcisnąć tyle płynu ile się da.
Warzywa wysypać do miski, dodać jajka i pieprz, wymieszać.
Formować placki i smażyć z obu stron na małym ogniu na oleju kokosowym.
Placki są bardzo delikatne dlatego należy je smażyć na małym ogniu,
jeśli się rozpadają trzeba dodać więcej jajek.
Przygotować sałatę:
Opakowanie świeżego szpinaku umyć i osuszyć.
Zagotować wodę z solą, wsypać do niej mrożony groszek,
jak się ponownie zagotuje to wyłączyć i odcedzić.
Przygotować sos z oliwy z oliwek, musztardy i soku z połowy cytryny.
Do sosu dodać gorący groszek i wymieszać.
Jak wystygnie dodać szpinak, wymieszać.
Ugotować jajka:
W drugim garnku zagotować osoloną wodę,
wody musi być tyle żeby zakryła jajka,
zmniejszyć płomień.
Przygotować tyle jajek ile ma być porcji.
Jajka wbijać po jednym do miseczki i przelewać do wrzątku.
Bez ruszania gotować je 3 minuty.
Ułożyć wszystko na talerzu, a jajko rozciąć aby wypłynęło żółtko.
;*