10 października 2016

Jabłecznik z mango /wyk. w TM/




Ciasto wykonane w urządzeniu Thermomix.


Składniki na ciasto:

4 całe jajka
50 g cukru kokosowego
ok. 140 g mąki kokosowej
szczypta soli
100 g płynnego oleju kokosowego





Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 st. C funkcja góra - dół.

Do naczynia miksującego nałożyć motylek.
Wbić jajka, dodać cukier i sól, ubić 8 min./50 st. C./obr. 4
Na jedną minutę przed końcem ubijania przez otwór w pokrywie wlać powoli olej kokosowy.
Usunąć motylek. Odważyć mąkę.
Uruchomić miksowanie obr. 4 i przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodać 
mąkę, konsystencja ciasta powinna przypominać plastelinę, masa musi być plastyczna.
Ilość mąki może ulec zmianie w zależności od rodzaju mąki oraz wielkości jajek.

Ciasto wyjąć na deskę do krojenia, uformować walec i podzielić na trzy części.

Blaszkę na ciasto /u mnie wym. 30 cm. - 22 cm./ wyłożyć papierem do pieczenia.
Dwoma częściami ciasta wykleić spód blachy, 
wstawić na 15 - 20 minut do piekarnika na dolną szynę.
Ciasto powinno się lekko zrumienić.

W między czasie przygotować mus.


Składniki na mus:

ok. 900 g jabłek
1 bardzo dojrzałe mango ok. 500 g
cukier kokosowy /opcjonalnie do smaku/


Wykonanie:

Owoce umyć, obrać, pozbyć się pestek, pokroić na mniejsze kawałki.
Tak przygotowane owoce włożyć do naczynia miksującego, zmiksować na mus, 16 s./obr. 5.
Można dosłodzić do smaku.
Ja uznałam to za zbędne ponieważ mango było bardzo słodkie 
a i jabłka do bardzo kwaśnych też nie należały.

Tak przygotowany mus wyłożyć na podpieczony spód, a z pozostałej 1/3 ciasta zrobić kruszonkę.
Dodać 1 łyżkę cukru kokosowego oraz 3 - 4 łyżki mąki kokosowej. 
Dłońmi wymieszać i pokruszyć ciasto, wyczuć ile mąki należy dodać.

Kruszonką posypać mus owocowy, wstawić ciasto ponownie do piekarnika 
i piec do zrumienienia się góry, u mnie trwało to ok. 30 minut.

Wyjąć ciasto i wystudzić.


;*