Ciasto wykonane w urządzeniu Thermomix.
Składniki na ciasto:
4 całe jajka
50 g cukru kokosowego
ok. 140 g mąki kokosowej
szczypta soli
100 g płynnego oleju kokosowego
Piekarnik nagrzać do 180 st. C funkcja góra - dół.
Do naczynia miksującego nałożyć motylek.
Wbić jajka, dodać cukier i sól, ubić 8 min./50 st. C./obr. 4
Na jedną minutę przed końcem ubijania przez otwór w pokrywie wlać powoli olej kokosowy.
Usunąć motylek. Odważyć mąkę.
Uruchomić miksowanie obr. 4 i przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodać
mąkę, konsystencja ciasta powinna przypominać plastelinę, masa musi być plastyczna.
Ilość mąki może ulec zmianie w zależności od rodzaju mąki oraz wielkości jajek.
Ciasto wyjąć na deskę do krojenia, uformować walec i podzielić na trzy części.
Blaszkę na ciasto /u mnie wym. 30 cm. - 22 cm./ wyłożyć papierem do pieczenia.
Dwoma częściami ciasta wykleić spód blachy,
wstawić na 15 - 20 minut do piekarnika na dolną szynę.
Ciasto powinno się lekko zrumienić.
W między czasie przygotować mus.
Składniki na mus:
ok. 900 g jabłek
1 bardzo dojrzałe mango ok. 500 g
cukier kokosowy /opcjonalnie do smaku/
Wykonanie:
Owoce umyć, obrać, pozbyć się pestek, pokroić na mniejsze kawałki.
Tak przygotowane owoce włożyć do naczynia miksującego, zmiksować na mus, 16 s./obr. 5.
Można dosłodzić do smaku.
Ja uznałam to za zbędne ponieważ mango było bardzo słodkie
a i jabłka do bardzo kwaśnych też nie należały.
Tak przygotowany mus wyłożyć na podpieczony spód, a z pozostałej 1/3 ciasta zrobić kruszonkę.
Dodać 1 łyżkę cukru kokosowego oraz 3 - 4 łyżki mąki kokosowej.
Dłońmi wymieszać i pokruszyć ciasto, wyczuć ile mąki należy dodać.
Kruszonką posypać mus owocowy, wstawić ciasto ponownie do piekarnika
i piec do zrumienienia się góry, u mnie trwało to ok. 30 minut.
Wyjąć ciasto i wystudzić.
;*