Przepis pochodzi z www.przepisownia.pl i jest do wykonania na urządzeniu TM5.
Oczywiście z moimi zmianami, dzięki którym jest on bez glutenu i bez nabiału.
Ciasto:
150 g mąki kokosowej
70 g cukru trzcinowego
150 g oleju kokosowego
1 całe jajko
60 g mleka kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu jabłkowego
Nadzienie:
1 kg obranych i pokrojonych na ćwiartki jabłek
Polewa:
200 g śmietanki kokosowej /u mnie z puszki pół na pół z płynem/
3 jajka
100 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
200 g orzechów włoskich
130 g mąki kokosowej
100 g oleju kokosowego
80 g cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. C funkcja góra - dół.
Formę wysmarować olejem kokosowym.
Ciasto:
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i miksować 30 s / obr. 5
Ciastem wykleić dno i boki formy.
Wstawić do piekarnika, niech się przyrumieni.
Nadzienie:
Jabłka przełożyć do naczynia miksującego, miksować 20 s / obr. 4,
przełożyć na podpieczony spód.
Polewa:
Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksującego, miksować 10 s / obr. 8,
polać jabłka, delikatnie przemieszać, tak aby nie naruszyć ciasta.
Kruszonka:
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i miksować na obr. 4 ok. 30 s
Z czasem mam kłopot, ponieważ nie wyszła mi od razu i kombinowałam w między czasie.
Posypać jabłka.
Wstawić do piekarnika na dolną szynę i piec ok. 60 minut.
U mnie wyglądało to trochę inaczej, ponieważ kruszonka dość szybko się rumieniła
po 40 minutach obniżyłam temperaturę na 150 st. C funkcja termoobieg
po 40 minutach obniżyłam temperaturę na 150 st. C funkcja termoobieg
i piekłam jeszcze 30 minut.
Każdy piekarnik piecze inaczej i należy go wyczuć.
Po wystudzeniu posypałam wierzch wiórkami kokosowymi.
Po wystudzeniu posypałam wierzch wiórkami kokosowymi.
;*