Składniki:
200 g aktywnego zakwasu z mąki razowej orkisz typ 3000
100 g mąki razowej orkisz typ 3000
200 g mąki białej orkisz typ 700
250 g wody (ilość wody dostosować do gęstości zakwasu)
8 g soli (u mnie sól gruba himalajska)
10 g drożdży instant (opcjonalnie, jeżeli nie chcemy użyć drożdży to czas wzrastania ciasta znacznie się wydłuża, musi ono podwoić swoją objętość)
Ja jeszcze dla smaku dodaję kminek cały 10 g.
Do tego przepisu pasują każde ziarna, zioła, co tylko lubicie...
Można również zmieniać proporcje mąk w zależności od upodobań.
Tak wygląda mój zakwas, ma konsystencję papki.
Wszystkie składniki odważam w misce i mieszam łopatką do uzyskania bardzo gęstej klejącej papki, ciasto musi być sprężyste i ciągliwe. Jak będzie za gęste to nie wyrośnie, wyjdzie zbite i ciężkie, a jeżeli zrobimy zbyt rzadkie to zrobi się zakalec.
A tak przygotowane ciasto do wyrastania.
Trzeba sobie wypracować wyczucie gęstości ciasta, ja mam za sobą mnóstwo prób.
Tak przygotowane ciasto zakrywam woreczkiem foliowym i odstawiam w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Teraz jest ciepło, więc nie trzeba się wiele wysilać i chleb na samym zakwasie też wyjdzie, ja dodaję drożdży ponieważ lubię gdy chleb jest bardziej wyrośnięty i nie taki kwaśny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładam je do keksówki (korzystam z silikonowej).
Następnie wkładam do piekarnika i nastawiam temperaturę na 230 st. C, spryskuję chleb wodą i nastawiam minutnik w telefonie na 1 godzinę. Po osiągnięciu temperatury przez piekarnik, sprawdzam ile jeszcze czasu zostało, jeżeli 40 minut to dobrze, tak powinno być. Gdy chleb zacznie się rumienić czyli jak na minutniku zostało jeszcze ok. 30 minut do końca to spryskuję go jeszcze raz wodą i obserwuję. Bywa tak, że wyciągam upieczony chleb wcześniej, ponieważ tym razem nikt nie ma ochoty na spieczoną skórkę.
Musimy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej, w moim pieczywo piekę w wysokich temperaturach, w przeciwnym razie wychodzi suche i twarde. Najlepszą metodą na sprawdzenie jak to będzie u was jest ciągłe próbowanie.
Ten chleb piekł się 35 minut po osiągnięciu przez piekarnik temperatury.
SMACZNEGO !!!