28 czerwca 2014

Drożdżówki z twarogiem




Składniki na ciasto:

1 kg mąki
6 jajek
240 ml ciepłego mleka
160 g cukru
100 g drożdży świeżych
Szczypta soli
200 g rozpuszczonego i wystudzonego masła

Nadzienie:

1 kg twarogu
3-4 jajka w zależności od wielkości
Cukier puder i cukier waniliowy (ilość według uznania i kwasowości twarogu)

Lukier:

1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
Kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)

Najpierw przygotowuję rozczyn:

Mleko podgrzewam, dodaję cukier i drożdże, mieszam do rozpuszczenia się składników, wlewam wszystko do dużej miski i dodaję 200 g mąki, wyrabiam na gładką masę, przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia. 

W tym czasie rozpuszczam na małym ogniu masło.

Do rozczynu dodaję resztę mąki, jajka, sól i wyrabiam ciasto, na końcu wlewam masło i całość bardzo dokładnie zagniatam, wygniatam, rozciągam i składam aż uzyskam plastyczne ciasto. Formuję kulę, przykrywam miską, zostawiam do wyrośnięcia.




Ciasto rośnie a ja przygotowuję masę twarogową:

Twaróg wkładam do miski, dodaję jajka, cukry, aromat waniliowy i ucieram blenderem na gładko.

Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę, dzielę na 4 części.








Każdą rozwałkowuję na prostokąt, smaruję ¼ masy twarogowej, składam na trzy, kroję na prostokątne kawałki, które skręcam w połowie, układam na wyłożonej papierem blasze i wierzch każdej drożdżówki smaruję delikatnie mlekiem.





Piekarnik nagrzewam do 180 st. C i piekę je ok 30 minut (czas jest uzależniony od wielkości drożdżówek)

Po upieczeniu wykładam i smaruje jeszcze ciepłe lukrem. 




PYCHA!!! W sumie wyszło mi 39 szt.