23 czerwca 2014

Bułki orkiszowe




Składniki:

50 g zakwasu żytniego aktywnego
20 g drożdży suchych
10 g cukru
10 g soli
200 g razowej mąki orkiszowej typ 3000
300 g mąki orkiszowej typ 700
300 g wody
Mleko do smarowania bułek
Mak do posypania bułek

Wszystkie składniki odważyć, przełożyć do miski i wyrobić ciasto, najpierw drewnianą łyżką a potem na stolnicy rękami. W trakcie wyrabiania podsypywać odrobiną mąki do momentu, w którym ciasto przestanie się lepić do rąk i stolnicy.








Tak wyrobione ciasto zakryć miską i odczekać aż zacznie rosnąć, ok 30 min. Ponownie ugniatać kilka minut, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny w ciepłe miejsce, musi podwoić swoją objętość (u mnie jak zwykle piekarnik nagrzany do 30 st. C).
Po tym czasie wyciągamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i ugniatając robimy kulę, którą dzielimy na 8 równych części, formujemy bułki (kształt dowolny, w moim przypadku okrągłe bez nacięć), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą smarujemy mlekiem i posypujemy makiem. Zostawiamy do wyrośnięcia. Ja wkładam bułki do piekarnika nagrzanego do 30 st. C i czekam aż odrobinę "ruszą".






Nie wyciągając bułek, piekarnik nagrzewamy do 240 st C "góra-dół", spryskujemy bułki wodą i pieczemy do uzyskania wymarzonej skórki, od nagrzania piekarnika ok 5 min. Pieką się naprawdę błyskawicznie i równie błyskawicznie znikają zjadane przez moją rodzinę.




SMACZNEGO!!!