7 czerwca 2014

Ciasto czarno-białe, z serkami waniliowymi





Sernik w tej wersji jadłam dawno temu, potem długie lata nikt go u nas nie piekł. Jakiś czas temu znalazłam przepis w internecie i od tej pory gości u nas bardzo często, a to dlatego, że jest bardzo prosty w przygotowaniu.


Do tej ilości składników użyłam foremki o wymiarach 28 cm na 23 cm, którą wyłożyłam papierem do pieczenia.


Składniki na ciasto kakaowe:

180 g mąki
100 g masła
15 g kakao
70 g cukru (w tym jeden cukier waniliowy)
2 żółtka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki włożyć do miski i rękami ugniatać do uzyskania kruszonki. 2/3 ciasta równo wysypać na dno formy, resztę zostawić.

Masa sernikowa:

400 g serka waniliowego
2 żółtka
75 g masła
35 g cukru (w tym jeden cukier waniliowy)
białko z 4 jajek ubite ze szczyptą soli i jednym cukrem waniliowym

Przygotowanie masy:

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i serek. Do tak przygotowanej masy przełożyć ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką.

Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto, całość posypać pozostałą częścią ciasta kakaowego.

Piekarnik nagrzać na 190 st. C i piec na drugiej półce od dołu ok 30 min. Po wystudzeniu można całość posypać cukrem pudrem, lub polukrować.






SMACZNEGO!!!