5 czerwca 2014

Chleb orkiszowy z ziarnami




Uwielbiam proste przepisy, a ten po prostu bije na głowę wszystkie przepisy na chleb.

Składniki:


200 g aktywnego zakwasu

800 g mąki orkisz typ 700 ( to jest biała mąka )
700 g wody
20 g suchych drożdży
10 g soli

ziarna słonecznika, siemienia lnianego ...  ( tak na prawdę wybór jakie ziarna i w jakiej ilości dodać pozostawiam indywidualnemu gustowi ) byle nie przesadzić, ja dodaję po ok. dwie łyżki.

Wszystkie składniki odważyć, dodać ziarna i bardzo dokładnie wymieszać w misce, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia, na ok. 2 godziny. Musimy pamiętać, że wszystkie ciasta, które muszą wyrosnąć lubią ciepło a nie lubią przeciągów.

Po upływie wymaganego czasu ciasto przekładamy do foremek "keksówek", ( u mnie sylikonowe, więc oszczędzam na smarowaniu, czy wykładaniu papierem ). Z podanej proporcji wychodzą dwa bochenki chleba. Foremki włożyć do zimnego piekarnika na dolną półkę i włączyć grzanie "góra i dół" na 240 stopni C, chlebki spryskać wodą, zamknąć piekarnik i piec 1 godzinę. Ponieważ piekarnik nagrzewa się dość wolno to w trakcie chleby rosą. Po upływie ok, 40 min. otworzyć piekarnik i spryskać chleby porządnie wodą, powtórzyć tą czynność jeszcze raz po 10 minutach. Skórka po takim spryskaniu jest świecąca i chrupiąca.... Wyjąć chleby z piekarnika i z foremek, wystudzić na kratce...





SMACZNEGO!!!