24 lipca 2017

Ciasto czekoladowe z bakaliami /wyk. w TM/ bez jajek




Składniki:

400 g obranej, pokrojonej cukinii
500 g obranych, pokrojonych bananów / 3 duże szt./
szczypta soli
50 g masła klarowanego
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
150 g mieszanki studenckiej
mąka kokosowa ok. 150 g


Wszystkie składniki oprócz mąki kokosowej włożyć do naczynia miksującego.
Zmiksować na gładko ok. 40 s / obr. 10.
Zgarnąć wszystko ze ścianek i pokrywy.
Ustawić obroty na poz. 4 i przez otwór w pokrywie powoli po łyżce wsypywać mąkę kokosową.
Ciasto musi być gęste jak na placki czy bardzo gęsta śmietana.
Zwiększyć obroty do poz. 5 i starannie wymieszać, odczekać chwilę, sprawdzić konsystencję.
Na koniec wsypać bakalie, zmiksować ok. 20 s / obr. 4 - 5.

Ciasto przełożyć do keksówki.
Piec ok. 2 godziny w 150 st. C, termoobieg.
Wyjąć z foremki po całkowitym ostudzeniu.

Wiele prób upieczenia ciasta bez jajek za mną, praktycznie każde wylądowało w śmietniku, 
było nie jadalne, miało zakalec i w ogóle masakra.
To ciasto wyszło bardzo wilgotne, praktycznie przez cały czas pieczenia 
patyczek wychodził obklejony, ale nie wyglądało to jak zakalec. 
Konsystencja przypomina bardziej pasztet, ale jest tak dobre, 
że nie mogłam się nim nie pochwalić. 


;*