22 lipca 2017

Rolada drobiowa ze szpinakiem /wyk. w TM/




Składniki:

piersi z kurczaka /u mnie dwie szt. od wiejskiej kury waga ok. 900 g/
250 g świeżego szpinaku /jedno opakowanie/
2 ząbki czosnku
20 g masła klarowanego

2 jajka
10 g soli
papryka ostra, wędzona, kurkuma


Dodatkowo:

1 czerwona papryka
1 bakłażan
1 mała cukinia
sól, ulubione przyprawy

Sos:

100 g obranej, pokrojonej cebuli
300 g obranej, pokrojonej dyni piżmowej
100 g obranej, pokrojonej kalarepy
30 g masła klarowanego
550 g mleka kokosowego
sól, pieprz

Zaczynamy od przygotowania szpinaku.
Do naczynia włożyć masło, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak.
Dusić 4 min. / 100 st. C / obr. 1.
Przełożyć do miski, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naczynie umyć, osuszyć.

Mięso pokroić na małe kawałki.
Zmielić piersi po 300 g na jeden raz 10 s / obr. 7, odłożyć do miski.
Następnie przełożyć do naczynia miksującego.
Doprawić solą, papryką i kurkumą, wbić jajka, wlać powstałe płyny ze szpinaku.
Wymieszać ok. 1 min. / obr. 3 - 4.
Obserwować mięso przez otwór w pokrywie, musi być dobrze wymieszane.

Odciąć kawałek foli spożywczej o wym. ok.: 50 cm długości i 30 cm szerokości.
Rozłożyć równomiernie mięso zostawiając marginesy.




Na mięso wyłożyć szpinak, zwinąć roladę.




Owinąć dodatkowym kawałkiem folii, ułożyć w dolnej części varomy.
Odstawić.




Do naczynia włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s / obr. 5.
Dodać masło, dusić 2 min. / varoma / obr. 1.
Dodać dynię, kalarepę, mleko kokosowe.
Ustawić varomę, gotować 45 - 50 min / varoma / obr. 1.
W połowie czasu obrócić roladę, tak aby ugotowała się też w miejscu, 
gdzie przytyka się do varomy.

Przygotować warzywa, umyć je i pokroić.
Skropić oliwą, dodać sól i inne ulubione przyprawy.
Ułożyć na przystawce varomy.
Dostawić na ok. 20 min. przed końcem gotowania.

Zdjąć varomę z roladą i warzywami, sos zmiksować ok. 8 s / obr. 5.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.





Roladę odwinąć, pokroić w plastry, podać polane sosem z dodatkiem warzyw.




;*