Składniki:
4 piersi z kaczki
Skórę piersi naciąć w kratkę.
Obsmażyć z obu stron na rumiano zaczynając od strony ze skórą,
tak aby wytopił się tłuszcz.
Pozostawić na patelni, lub przełożyć do miski wraz z tłuszczem.
Marynata:
60 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki
2 ząbki czosnku
100 g dżemu pomarańczowego
duża szczypta suszonego tymianku
170 g świeżego soku z pomarańczy
po 0,5 łyżeczki kurkumy i ostrej papryki
20 g octu balsamicznego
100 g białego półsłodkiego wina
5 g soli
Marynatę zmiksować na gładko ok. 25 s / obr. 10.
Zgarnąć z pokrywy i ścianek naczynia.
Zalać piesi.
Odstawić w chłodnie miejsce najlepiej na całą noc.
Dodatki:
600 g ziemniaków
400 g zielonej szparagowej fasolki
Do naczynia miksującego wlać 580 g wody, wsypać pół łyżeczki soli.
Do koszyczka włożyć obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki, włożyć do naczynia.
Ustawić varomę, na dolną część położyć fasolkę szparagową.
Wyciąć kawałek papieru do pieczenia, dociąć do przystawki varomy.
Na papierze ułożyć piersi z kaczki odsączone z zalewy, zalewy nie wylewać.
Przystawkę ustawić na dolnej części varomy, zakryć.
Gotować ok. 40 min / obr. 2.
Sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie a z piersi nie leci krew.
Sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie a z piersi nie leci krew.
Zdjąć varomę, wyjąć koszyczek z ziemniakami, wylać wodę.
Do naczynia wlać pozostałą marynatę, włożyć koszyczek z ziemniakami, ustawić varomę.
Gotować 10 min / varoma / obr. 1.
Ponownie zdjąć varomę, wyjąć ziemniaki.
Sos zmiksować na gładko, doprawić do smaku, podawać.
;*