1 lutego 2016

Ciastka maślane z wanilią

INSPIRACJA





Składniki:

230 g miękkiego masła klarowanego
230 g cukru kokosowego
5 g soli himalajskiej
2 jajka
0,5 łyżeczki sproszkowanej wanilii
5 g sody oczyszczonej
175 g mąki kasztanowej
100 g mąki kokosowej


Masło, cukier i sól utrzeć na puszystą masę.
Dodać jajka, wanilię i sodę, utrzeć.
Wsypać mąkę kasztanową, dokładnie wyrobić ciasto.
Następnie partiami wsypywać mąkę kokosową do uzyskania konsystencji dobrej do lepienia.
Ciasto w dotyku przypomina miękką plastelinę.

Ciasto podzielić na ok. 9 równych części.
Za pomocą dłoni lub pierścieni do potraw o średnicy 7 cm. uformować ciastka.
Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
Ciastka piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.

Upieczone wyjąć z piekarnika.
Jak przestygną to można je przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Na koniec zacytuję autora przepisu: "Ciastka są pyszne – najbardziej kruche i chrupkie na krańcach oraz lekko ciągnące i bardziej miękkie w środku. Bardzo maślane, słodkie, z posmakiem solonego karmelu – kilka gramów różowej soli himalajskiej potrafi zdziałać cuda :-)"

;*