22 listopada 2017

Zebra




Składniki na jasną część:

3 jajka
szczypta soli
50 g miodu
20 g mąki kokosowej 
50 g smalcu lub oleju kokosowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Jajka, sól, tłuszcz i miód utrzeć na puszysto.
Dodać mąkę, miksować do połączenia się składników.


Składniki na ciemną część:

3 jajka
szczypta soli
50 g miodu
20 g mąki kokosowej
50 g smalcu lub oleju kokosowego
10 g kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie jak wyżej z tym, że na koniec dodać mąkę razem z kakao.
Wylewać do formy na zmianę po ok. 2 łyżki każdego z kolorów.
Piec w 170 st. C ok. 1 godzinę, do suchego patyczka.
Odstawić do wystudzenia, wysmarować polewą czekoladową.




Polewa czekoladowa:

25 g gorzkiej czekolady
25 g mleka kokosowego
0,5 łyżeczki miodu

Całość rozpuścić w kąpieli wodnej.


;**