Składniki na masę kokosową:
puszka mleka kokosowego 400 g
1 laska wanilii
100 g miodu
75 g oleju kokosowego
2 żółtka
4 białka
szczypta soli
szczypta kurkumy dla koloru
Składniki na ciasto kakaowe:
150 g mąki kokosowej
100 g oleju kokosowego /temp. pokojowa/
20 g kakao
100 g miodu
2 żółtka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania mleka.
Mleko wlać do rondelka.
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, całość przełożyć do mleka.
Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 10 - 15 minut, ma tylko delikatnie pyrkać.
Odstawić do lekkiego wystudzenia.
Jak mleko stygnie przygotowujemy ciasto.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć i zagnieść.
Podzielić na 3 części.
Dwiema częściami wykleić spód foremki.
Pozostałą część uformować w gruby wałek i włożyć do zamrażarki.
Spód ciasta podpiec w 150 st. funkcja termoobieg 20 minut.
Wyjąć.
Z mleka wyjąć i odcisnąć skórkę z laski wanilii, wyrzucić,
Mleko osłodzić miodem, oczywiście można użyć innego słodzika do smaku.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka ubić z olejem kokosowym.
Nie przerywając mieszania, malutkim strumieniem dodać całe mleko, zabarwić kurkumą.
Masę delikatnie wymieszać z białkami za pomocą łopatki.
Gotową masę kokosową wylać na podpieczony spód.
Na nią zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta kakaowego.
Zamrożenie go ułatwia tę czynność.
Całość piec w 150 st. C, funkcja termoobieg, ok. 60 minut.
Zostawić do wystudzenia w piekarniku.
Następnie przełożyć do lodówki, kroić po całkowitym stężeniu.
Następnie przełożyć do lodówki, kroić po całkowitym stężeniu.
;*