20 kwietnia 2017

Zupa gulaszowa z soczewicą /wyk. w TM/




Składniki:

400 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę lub paski
100 g zielonej soczewicy
100 g czerwonej soczewicy
2 gałązki selera pokrojonego w kostkę
1 cebula przekrojona na 4 części
2 ząbki czosnku
kawałek posiekanego imbiru
2 marchewki pokrojone na mniejsze kawałki
puszka pomidorów
1 mała czerwona papryka pokrojona w kostkę

natka pietruszki
natka kolendry

oliwa do smażenia
łyżeczka soli 
łyżeczka kurkumy
łyżeczka nasion kolendry
szczypta chili pieprz cayenne
łyżeczka kminu rzymskiego


Wykonanie:

Odważyć soczewicę, wypłukać na sicie, odstawić.
Do naczynia wlać odrobinę oliwy, włożyć czosnek, cebulę, marchewkę, imbir,
rozdrobnić ok. 4 s./obr. 6.
Zgarnąć wszystko ze ścianek.
Dodać mięso, dusić 15 min./varoma/obr. 1. w trakcie duszenia zmniejszyć obroty na 0,5.
Dodać pomidory, soczewicę, seler, przyprawy, zalać wodą do wartości MAX.
Gotować 40 min./95 st.C/obr. 1 wsteczny.
Sprawdzić czy mięso i soczewica są miękkie, ewentualnie przedłużyć czas gotowania.
Dodać paprykę, gotować jeszcze 10 min./95 st.C/ obr. 1 wsteczny.

Gotową przelać do garnka, doprawić, ewentualnie rozcieńczyć jak będzie za gęsta.
Zioła posiekać, posypać, zajadać.


Smacznego;*