25 kwietnia 2016

Babeczki jajeczne idealne na śniadanie




Śniadanie na diecie paleo bywa kłopotliwe do wymyślenia.
Teoretycznie niby prosto, ale czasami ogarnia nas czarna dziura, 
do tego mało czasu i głodni wychodzimy z domu,
albo co gorsze wkładamy do ust byle co.
Bardzo nie lubię takich sytuacji, dlatego mam do zaproponowania pyszne 
i dość proste w przygotowaniu jajeczne babeczki. 
Zarówno ilość warzyw, oraz jakich warzyw użyjemy należy do naszych
preferencji smakowych jak i do tego co możemy jeść.
Myślę, że oprócz tego co zaproponowałam, lub za miast tego można dodać szpinak,
bakłażana, usmażony wędzony boczek, możliwości jest wiele... 
Dodatek ziół i innych przypraw również wzbogaci smak i śniadanie zarówno w domu
jak i w pracy będzie smakowało wyśmienicie. ;-)


Składniki na cztery babeczki:

5 jajek 
1 pieczarka
kawałek cukinii
kawałek czerwonej papryki
1/2 cebulki
2 usmażone wcześniej polędwiczki z kurczaka

sól, pieprz
olej kokosowy


Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulkę, dodać resztę drobno pokrojonych składników.
Smażyć według uznania, doprawić do smaku, wystudzić.

Jajka rozbełtać, delikatnie doprawić.
Zawartość patelni rozłożyć do foremek do 3/4 wysokości.
Zalać jajkami, przemieszać delikatnie.
Piec w 200 st. C do zrumienienia.

Ja dotykam babeczek, sprawdzam w ten sposób czy nie są w środku jeszcze surowe.

Podaję z rukolą, kiełkami brokuła, pomidorkami, polane sosem winegret.
Pycha!!!

;*