12 kwietnia 2016

Krem do twarzy i ciała




Składniki:

130 g oleju zdrowotnego 
(u mnie mix: 
olej ze słodkich migdałów, 
olej z nasion konopi indyjskiej, 
olej z nasion bawełny)
130 oliwy z oliwek extra vergine
130 g wosku pszczelego
260 g oleju kokosowego tłoczonego na zimno

Zaczynam od rozpuszczenia wosku, następnie dodaję resztę 
i podgrzewam tylko do dokładnego rozpuszczenia, mieszam w między czasie.
Ciepłe przelewam do słoików.
Zakręcam po całkowitym wystudzeniu.
Można dodać olejek eteryczny jeśli ktoś ma ochotę na krem o konkretnym zapachu,
Ja niestety nie mogę używać żadnych olejków do twarzy, zaraz czuję dziwne pieczenie.

Jeśli chodzi o gramaturę to jest ona zależna od ilości zakupionych olejów zdrowotnych płynnych.
Resztę składników dostosowuję do nich i w ten sposób otrzymuję stosunek 1 : 1 : 1 : 2.
Dla mnie takie proporcje są idealne, w szczególności, że robi się coraz cieplej i olej kokosowy
niestety będzie się rozpuszczać w wyższych temperaturach.
Wosk pszczeli w tej sytuacji jest idealnym utwardzaczem.
Po za tym wosk pszczeli zawiera ponad 300 dobroczynnych składników 
(witaminy, mikroelementy, rozmaite kwasy w tym tłuszczowe). 
Zawiera głównie estry kwasu palmitynowego i alkohole woskowe: mircylowy i certylowy.
Wosk pszczeli uelastycznia i zmiękcza skórę.
Ponieważ emulguje się bardzo łatwo, nadaje kremom ładny, jedwabisty połysk
oraz sprawia, że wyroby zawierające go w składzie dobrze się rozsmarowują.

;*

Moja uwaga: wosk zakupiony został od pana wytwarzającego miód, ma on inną twardość niż ten, który kiedyś kupiłam w sklepie internetowym gdzie można kupić wszystkie składniki do zrobienia kremu w domu, także trzeba w tym przypadku uważać z ilością.