18 marca 2016

Uda z kaczki wolno pieczone




Tak tak dobrze widzicie i takie mięsko można wolno upiec.
Uwielbiam ten sposób gotowania, mogę wrzucić wszystko co chcę,
wstawić do piekarnika i zapomnieć... a obiad czy kolacja praktycznie robi się sama.
Żeby wszystko było takie proste.


Składniki:
 (ilość dostosować do ilości głodomorów)

4 kacze uda
2 słodkie duże jabłka
duży por - biała i jasno zielona część

do smaku: sól, pieprz, cukier kokosowy
dodatkowo: rękaw do pieczenia


Uda umyć, oprószyć przyprawami, włożyć do rękawa do pieczenia.
Jabłka umyć i wykroić gniazda nasienne, pokroić według uznania.
Pora umyć i pokroić.
Jabłka i pora przełożyć do mięsa, związać końce rękawa i przełożyć na blachę z piekarnika.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st. C na 10 - 12 godzin.
W trakcie pieczenia raz obrócić mięso, aby równomiernie się upiekło.
Kaczka wychodzi pyszna, mięciutka, lekko słodka i co najważniejsze nie jest sucha!

;*