16 grudnia 2015

Polędwiczki wieprzowe z cebulą i szpinakiem




Składniki:

2 polędwice wieprzowe
2 duże cebule
szpinak ilość według uznania i tak się sporo skurczy
spora garść świeżego tymianku
sól

smalec


Wykonanie:

Polędwice oprószam solą i wstawiam do lodówki na 24 godziny.
Następnie na patelni rozgrzewam tłuszcz, zmniejszam płomień i podsmażam tymianek.
Jak już odda swoje aromaty to go wyrzucam.
Zwiększam płomień, na patelnię kładę polędwice i obsmażam je z każdej strony na rumiano, 
po czym odkładam na talerz. Polędwice są w środku jeszcze lekko surowe.
Daję im odpocząć, po czym kroję w plastry.

W między czasie obieram i kroję w piórka cebulę.
Na patelnię, na której smażyły się polędwice wkładam odrobinę smalcu 
i smażę cebule do zeszklenia.
Na cebulę kładę szpinak, a na niego przekładam polędwice.
Patelnie zakrywam przykrywką i daję im chwilę aby przestały być surowe i od razu podaję.

Danie proste i szybkie w przygotowaniu, nie licząc czasu marynowania się polędwicy.


Smacznego:)))