25 listopada 2015

Gulasz drobiowy (AIP)




Powoli przechodzę na dietę AIP, w związku z tym eksperymentuję w kuchni z dozwolonymi składnikami, ale nie mam pewności czy wszystko dobrze robię.
Proszę więc osoby, które mają już doświadczenie z tą dietą, sprawdzajcie moje przepisy, 
będę wdzięczna za wszystkie uwagi.



Składniki:

1 kg udek z kurczaka bez kości
2 l. drobiowego bulionu
kawałek świeżego imbiru
4 upieczone lub surowe marchewki
2 upieczone lub surowe pietruszki
1 mały upieczony lub surowy seler
4 gałązki natki selera
1 cebula
1 cukinia
kilka pieczarek
3 gałązki świeżego rozmarynu

sól do smaku


Wykonanie:

Bulion wlewam do garnka, dodaję obrane i pokrojone warzywa: cebulę, marchewki, 
pietruszki i seler, gotuję do miękkości, miksuję na gładko.
W ten sposób otrzymuję gęsty i odżywczy sos.
W między czasie kroję jak mi wygodnie mięso, nać selera, cukinię i pieczarki.
Całość przekładam do sosu.
Dodaję igiełki rozmarynu, uzupełniam wodą tak aby zakrywała całość 
i gotuję wszystko ok. 30 minut, tak aby mięso było miękkie, 
a cukinia nie zdążyła się rozpaść, doprawiam do smaku solą. 


Gotowe:)))